Oervoeding is gebaseerd op de voeding van onze voorouders. De menselijke voorouders leefden 2,5 miljoen tot zo’n 10.000 jaar geleden. Zij leefden nog voor de landbouw en veeteelt periode, dus zonder granen, peulvruchten, suikers en zuivel. Men at alleen natuurlijke en onbewerkte producten. Tegenwoordig bestaat het voedingspatroon uit veel ongezonde voedingsmiddelen zoals geraffineerde koolhydraten, suikers, zuivel en transvetten. Deze manier van eten heeft een ontstekingsbevorderende werking. Uit onderzoek is gebleken dat laaggradige ontstekingen aan de basis staan van de zogenaamde welvaartsziektes zoals diabetes, hart- en vaatziektes, obesitas en kanker.

Oervoeding bestaat daarentegen uit voeding die een ontstekingsremmende of -neutrale werking heeft en staat voor lichaamsopbouwende voeding. Het bestaat uit groenten, fruit, vis, vlees, eieren, gezonde vetten, zaden en noten. Met deze voedingsmiddelen maak je heerlijke, smaakvolle en volwaardige maaltijden. Een maaltijd bestaat in verhouding uit meer gezonde vetten dan koolhydraten. Je lichaam schakelt hierdoor over van suiker- naar vetverbranding. Het gevolg hiervan is dat je uren energie hebt zonder eetaanvallen en energiedips.

Zie hieronder het pleidooi over oervoeding van Frits Muskiet, Hoogleraar Pathofysiologie
en Klinisch Chemische Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen.