Oervoeding is gebaseerd op de levenswijze van de oermens. Zij jaagden en verzamelden om aan hun eten te komen. Zij aten groenten en fruit, maar ook vis, vlees, eieren, noten en zaden. Pesticiden en herbiciden kenden zij niet, alles wat ze aten was biologisch.

Oervoeding is vers, puur en onbewerkt

Oervoeding bestaat uit groenten, fruit, vis, vlees, eieren, gezonde vetten, zaden en noten en is vrij van gluten, geraffineerde suikers, gepasteuriseerde zuivel, bewerkte plantaardige oliën en kunstmatige toevoegingen.

Het westers voedingspatroon bestaat uit veel ongezonde voedingsmiddelen zoals bewerkte koolhydraten, suikers, zuivel en transvetten. Dit dieet heeft een ontstekingsbevorderende werking. Uit onderzoek is gebleken dat laaggradige ontstekingen aan de basis staan van de zogenaamde welvaartsziektes zoals diabetes, hart- en vaatziektes, obesitas en kanker. Oervoeding bestaat daarentegen uit voeding die een ontstekingsremmende of -neutrale werking heeft en staat voor lichaamsopbouwende voeding die de kwaliteit van het leven waarborgt.

Oervoeding bestaat uit gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Met deze voedingsmiddelen maak je heerlijke, smaakvolle en volwaardige maaltijden. Een maaltijd bestaat in verhouding uit meer gezonde vetten dan koolhydraten. Je lichaam schakelt hierdoor over van suiker- naar vetverbranding. Het gevolg hiervan is dat je uren energie hebt zonder eetaanvallen en energiedips. En op den duur geniet je van nog vele andere gezondheidsvoordelen. Vanuit mijn praktijk wordt voeding- en leefstijladvies gegeven die gebaseerd zijn op de inzichten van Richard de Leth (OERsterk), Weston Price, paleo, mediterraan-dieet en ketogeen-dieet.

Zie hieronder het pleidooi over oervoeding van Frits Muskiet, Hoogleraar Pathofysiologie
en Klinisch Chemische Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen.